Град Ракка символизира трагичната съдба на Сирия през последните 12 години. От

...
Град Ракка символизира трагичната съдба на Сирия през последните 12 години. От
Коментари Харесай

Сирийската Ракка се бори да се възстанови след години на управление от групировката Ислямска държава

Град Ракка символизира трагичната орис на Сирия през последните 12 години. От началото на протеста против президента Башар ал-Асад през 2011 година северният град беше съществена цел за размирен групи. След това се трансформира в цитадела на терористите от групировката " Ислямска страна ", които трансформират Ракка в столица на своя самопровъзгласил се халифат. Градът мина през три години ад – претърпя зверства, обществени обесвания и търгове на роби – преди да бъде бомбардиран и по-късно освободен през 2017 година от интернационална коалиция, ръководена от Съединени американски щати. Оттогава " Перлата на Ефрат " се бори да се върне на правия път.

В северния сирийски град Ракка жителите са изправени пред тежка икономическа рецесия и са обект на безкрайни интернационалните наказания. Шест години откакто градът беше освободен от интернационалната коалиция, ръководена от американската войска и водените от кюрдите Сирийски демократични сили, главната инфраструктура беше възобновена и се върна сходство на естествен живот.

Но големи проблеми остават: боязън от ислямисти офанзиви и напрежение сред кюрдското и арабското население на фона на растящите цени на петрола, дефицита на вода и изключителната обстановка с храните. Някои поданици избират да изоставен града изцяло.

Отидохме да се срещнем с хората от Ракка – включително най-бедните жители – за да разберем по какъв начин ще се развие бъдещето на този античен, стратегически град.

Връщане към руините в Ракка

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР